Erzurum İl Koordinatörlüğü

TKDK MALATYA KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI PROGRAMI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla "TKDK Malatya Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı" düzenlendi.

Fakıbaba, Malatya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, üretimin  kırsalda olduğunu ve Türkiye'nin kalkınması için kırsalı kalkındırmanın şart olduğunu söyledi. Kırsalda insanların daha iyi şartlarda çalışarak ürettiği takdirde, şehirdeki insanların daha güçlü ve mutlu olacağını ifade eden Fakıbaba, şöyle konuştu:

"Kırsalda yaşam standartlarını yükseltmemiz lazım. Kırsalda yapılan her yatırım, ülkemizin geleceğine katkı sağlar. Kırsalda daha fazla yatırım için gece gündüz demeden çalışıyoruz, çalışacağız. Kırsalı çok iyi yerlere getirmemiz lazım. Bu yatırımları gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten cefakar, emektar olan çiftçi kardeşlerimiz bunu yapıyor. İnsanlarımızı daha fazla mutlu edeceğiz. Bu yatırımlara katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kısacası, yerinde üretmek ve yerinde işlemek felsefesiyle çalışmalarımız artarak devam edecek."

"2018’de ise Malatya'ya 55 milyon Türk Lirası hibe ödeyeceğiz"

Fakıbaba, sağlanan hibelerle Malatya’nın tarımsal üretim değerinin son 15 yılda yaklaşık 7 kat arttığına işaret etti.

Malatya'nın gıda ve tarım ürünleri ihracatının ise 3,5 kat arttığını hatırlatan Fakıbaba, "Malatya'ya verdiğimiz destekler artacaktır sizlerin sayesinde. Malatyamıza ve ülkemize sahip çıkacağız. Bugün 7 projeyle sözleşme imzalıyoruz, bu projelere 12 milyon lira hibe sağlayacağız. Bu hibeler sayesinde 31 milyon Türk Lirası yatırım kazandıracağız. 2018'de ise Malatya'ya 55 milyon Türk Lirası hibe ödeyeceğiz. Malatya, birçok gıda ve tarım ürününün merkezidir. Hayvancılık açısından da önemli potansiyeli olan bir ilimizdir. TKDK ile bugüne kadar Malatya’da 87 kanatlı tesisi destekledik. 34 besi çiftliğini, 28 üretim tesisini, 4 kayısı deposunu destekledik. Bunlar AB standartlarına uygun tesislerdir." değerlendirmesinde bulundu.

"Geleceğimiz gıdada ve tarımda"

Tüfenkci ise, AK Parti hükümetleri olarak tarıma çok büyük önem verdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çiftçiyi ve üreteni destekleme adına bütçe imkanlarını da zorlayarak çeşitli destekler verildiğini dile getirdi. Bu desteklerin daha da sadeleştirildiğini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Tarımda üretim çok önemli. Ürettiğinizi satabilmek çok daha önemli. TKDK’nın özellikle kırsalı desteklemesi, katma değer sağlayan yatırımları desteklemesi çiftçinin ürettiğinin değerinde alınıp satılmasına büyük bir katkı sağlıyor. Özellikle, bu tip yatırımlar hem bölgemizin hem ilimizin, ama aynı zamanda Türkiye ekonomisine de büyük bir katkı sunuyor. Biz istiyoruz ki, üretenin ve çiftçimizin ürünü değerlensin. Tarımın gayrisafi milli hasıla içinde payı büyüsün. Türkiye, bir yandan sanayileşirken bir yandan da tarımı ihmal etmiyor. Tarım, bizim için stratejik bir alandır. Organize sanayi bölgesinde fabrikaların sayısını çoğaltırken, ekilebilir alanlarımızı da ihmal etmiyoruz. Geleceğimiz gıdada ve tarımda."

Çalık’tan genç yatırımcılara çağrı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da, TKDK aracılığıyla Malatya’ya yapılan yatırımlar için teşekkürlerini iletti.

Bakan Fakıbaba'nın sosyal devlet anlayışıyla kadın çiftçilere ve gençlere özel destekler verdiğine dikkati çeken Çalık, Fakıbaba'nın bu desteklerini TKDK'da da çok net gösterdiğini bildirdi. Çalık, TKDK projelerinin Malatya ve Türkiye için hayırlar getirmesini temenni ederek, genç yatırımcılara bu hibelerden istifade etmeleri çağrısında bulundu.

Malatya'ya 19 milyon lira hibeyle 41 milyon liralık yatırım

TKDK Başkanı Hakan Kalender de, Malatya'nın TKDK'dan bugüne kadar hibe alan iller içerisinde 5. sırada bulunduğunu anımsattı. Malatyalı yatırımcıların gayreti ve TKDK İl Koordinatörlüğü çalışanlarının yoğun çalışması sonucunda bugüne kadar 344 projeye 115 milyon lira hibe sağladıklarını aktaran Kalender, şunları kaydetti:

"Bu yatırımlar sayesinde Malatya'da 315 milyon liralık yatırım yapıldı, yeni iş imkanları oluştu. IPARD I 2016'da başarıyla tamamlandı ve ikinci dönem başladı. IPARD II kapsamında 2020'ye kadar 1 milyar 45 milyon avro, yani 5 milyon lira hibeyi yatırımcılara kullandıracağız. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultuşundu IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı için önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, daha fazla işletmeyi desteklemek ve küçük yatırımcılara kolaylık sağlamaktır. Malatya'nın IPARD II döneminde daha fazla hibe alması için arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Tüm yatırımcılarımızı TKDK'ya davet ediyoruz. Programa katılımlarından dolayı Sayın Bakanımız başta olmak üzere Malatyalı yatırımcılara ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum."

Kalender, bugünkü törenle 19 milyon lira hibe sağladıkları bu tesisler sayesinde Malatya'ya 41 milyon liralık yatırım yapılacağını sözlerine ekledi.

12 tesis için tören

Konuşmaların ardından, TKDK Malatya İl Koordinatörlüğüne başvuruları sonucunda hibeye hak kazanan 2 tesise video konferans sistemiyle bağlanılarak, temel atma töreni gerçekleştirildi. Hibe almaya hak kazanarak sözleşmeleri imzalanan 7 projenin temsili çekleri girişimcilere takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi. İnşaatı tamamlanan 3 adet kayısı soğuk hava deposu için de toplu açılış töreni düzenlendi. Protokol üyeleri, törenlerin ardından bir kayısı soğuk hava deposunda incelemelerde bulundu.

Törene, Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, girişimciler ve vatandaşlar katıldı.
















    Cimer