Erzurum İl Koordinatörlüğü

TKDK BAŞKAN VEKİLİ KALENDER, 13. ULUSAL TARIM EKONOMİSİ KONGRESİ'NE KATILDI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Hakan Kalender, Kahramanmaraş’ta düzenlenen “13. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” açılış paneline katıldı.  

Kalender, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, TKDK’nın IPARD Programı çerçevesinde Avrupa Birliği’ne katılım öncesi yardım kapsamında kırsal kalkınma hibelerini yatırımcılara kullandırdığını söyledi.

Her projeye ve her yatırıma destek vermediklerini belirten Kalender, şöyle konuştu:

“Ayakları yere basan sağlam, sürdürülebilir, teknoloji kullanımını özendiren, AB standartlarına ulaşmayı hedefleyen rekabetçi sağlam projeleri destekliyoruz ve bunlarla ilgili kriterlerimizi yayımlıyoruz. Bu kriterlerin mantığı hem IPARD Programı’nda hem de TKDK’nın prosedürlerinde yer alıyor. Yatırımcılar da bu çerçevede projelerini hazırlayıp bize sunuyorlar.”

TKDK destekli ahırlarda doluluk, yüzde 80’in üzerinde

Kalender, TKDK’nın IPARD hibelerinin kullandırdığı ilk yıllarda yatırımcıların uygun proje sunma noktasında istenilen seviyede olamadıklarını dile getirdi.

Böyle bir proje mantığı Türkiye’de yeni yeni oturmaya başladığı için insanların kafasında soru işaretleri oluştuğuna değinen Kalender, ilk proje çağrısında 4 başvuru alındığını anımsattı.

IPARD II’nin 1. çağrısına geldiğimizde 9000 projeye ulaştıklarının dile getiren Kalender  “4 projeden 9000 projeye uzanan bir süreç var ve bu süreçte yapılan ciddi tanıtım ve eğitimler işler var. Hala bugün bile proje hazırlama aşamasında eleştiriler geliyor ama yatırımcı üretime geçip kar etmeye başlayınca, danışman firma daha çok müşteri kazanıp kendini geliştirince, yatırımın yapıldığı köy ve ilçe tarımsal potansiyel ekonomik anlamda kalkınınca, ülkemizde  kırsalda ki işletmelerin sürdürebilirliği ve rekabetçiliği artınca aslında aşağıdan yukarıya herkesi mutlu eden, güzel sonuçları barındıran bir yapıya kavuşmuş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

5 yıl boyunca desteklenen işletmelerin denetlendiğini, bunun da sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlandığı aktaran Kalender, IPARD kapsamında desteklediğimiz ahırlardaki doluluk oranlarının yüzde 80’nin üzerinde olduğunu, bu oranın da Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi .

IPARD projelerinin yereldeki çarpan etkisi yüksek seviyededir”

İşletmelerin çevredeki diğer çiftçilere örnek olduğuna da değinen Kalender, şöyle devam etti:

“TKDK destekleri ile büyüyen, gelişen ve ihracat yapan işletmeler kuruluyor. Daha önce ilçesi içinde satış yapanlar, şimdi bölgesine hitap eden bir noktaya geliyor. Tabi, sadece hayvancılık değil diğer noktalarda da. IPARD hibelerinin yereldeki çarpan etkisi yüksek seviyededir. Sadece hibe veren bir kurum değiliz. Sağlanan hibelerle aynı zamanda  yereldeki makine ekipman sanayisi ve inşaat sanayisine katkı sağlıyoruz. TKDK hibeleriyle 75 bin tane makine ekipman desteklenmiştir. Bunlar çok önemli rakamlardır. Yine yaklaşık 12 bin projeden, 6 bini inşaat yapmıştır. O bölgedeki, o çerçevedeki, o ildeki inşaat firmaları bu durumdan faydalanmıştır. Bu açıdan da önemlidir.”

Kalender, yeni yatırımcıların eğitim seviyesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, yatırımcıların yüzde 40’ının üniversite mezunu olduğunu kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Sayın moderatörlüğündeki kongrede, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Ceyhan da konuşma yaptı.

Kongreye, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Hasana Gezgin, Doğu Akdeniz Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doğan Gözcü, KSÜ Rektör Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, KSÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cuma Akbay, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.







    Cimer