Erzurum İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2022’de girişimcilere sağlanan hibe destekleriyle 2022’de 3 bin 454 yatırım hayata geçirildi.

TKDK, bu yatırımlar için proje başvurusu yapan girişimcilere 2,6 milyar TL hibe ödedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında desteklenen projelerin fonunun yüzde 75’i AB, yüzde 25’i ise Türkiye bütçesinden oluşuyor.

Ülke ekonomisine kazandırılan 3,7 milyarlık yatırımla 5 bin 600 vatandaşa istihdam kapısı açıldı.   

Cağ kebabı da artık “soğuk zincir”e dahil

Erzurum’un Oltu ilçesinde 27 ortaklı bir girişim grubu tarafından kurulan Türkiye’nin ilk cağ kebabı fabrikasından “soğuk zincir”le Türkiye’nin her yerine ürün gönderiliyor.

TKDK, coğrafi tescilli ürünlerinden “cağ kebabı”nın soğuk zincirle Türkiye pazarına açılması için hazırlanan 6,6 milyon TL yatırım bütçesine sahip tesis için 2,3 milyon TL hibe desteği sağladı.

Cağ kebabının seri üretim ile çiğ ve pişmiş olarak paketlenerek, restoran ve nihai tüketicilere ulaştırılmasını hedefleyen proje aynı zamanda Erzurum’un 3. Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulan Oltu Organize Sanayi Bölgesi’nin de ilk yatırımı konumunda bulunuyor.

Günlük 250 küçükbaş hayvan kesimi yapılan ve 5 ton et işlenen tesiste 38 vatandaş istihdam ediliyor.

Türkiye iç pazarında ulusal marketler ve internet üzerinden paketli satış yapan işletmenin sonraki hedefini ise ihracatla dünya pazarı oluşturuyor.

Kumsalıyla ünlü “Susanoğlu plajı”na otel kurdu

Mersin’in Silifke ilçesinde yaşayan kadın girişimci Hülya Seyyar, altın sarısı kumsalıyla ünlü "Susanoğlu plajı"na kurduğu 25 odalı otelde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Seyyar, sosyal medya platformlarında TKDK’nın destekleriyle hayata geçirilen örnek yatırımlar üzerinden hibe desteklerini öğrendi.

Daha sonra çeşitli araştırmalar yaptıktan sonra TKDK Mersin İl Koordinatörlüğüne 3,2 milyon lira tutarında kırsal turizm projesi sundu.

Projenin onaylanması akabinde Koordinatörlükle hibe sözleşmesi imzaladı ve yatırımı inşa etti. Yatırımını tamamlamasının ardından 2 milyon TL hibe desteği aldı.

Turizm sezonunda 5 personelle tam kapasite çalışılan otelde 20 standart, 5 süit oda ile hizmet veriliyor. Sezon dışında ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali çalışanları ve yakınları misafir ediliyor.

Muş’ta sunduğu lezzetlerle damakları tatlandırıyor

Muş’un Varto ilçesinde yaşayan kadın girişimci Ebru Han, kurduğu yeme-içme tesisinde müşterilerine sunduğu lezzetlerle damakları tatlandırıyor.

Han, İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimini tamamladıktan sonra Varto’da yeme içme tesisi açmak istedi.

Babasının da girişimleriyle çeşitli araştırmalara başlayan Han, bir arkadaşının IPARD Programı desteklerinden bahsetmesi üzerine TKDK Muş İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek bilgi aldı.

Han, daha sonra proje hazırlayarak Koordinatörlüğe sundu ve projesinin onaylanmasının ardından 761,3 bin liraya mal ettiği yatırımını tamamlayarak faaliyete geçirdi. Yatırımı için Han’a 495 bin lira hibe ödendi.

Konser, açık hava tiyatrosu ve düğün gibi etkinliklerin yapıldığı tesiste 15 vatandaşa istihdam sağlanıyor.