Erzurum İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2022’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibe olanaklarıyla desteklenen girişimciler Türkiye’nin kırsal alanlarında yatırımlarını sürdürüyor.

Girişimciler, hayallerini projeye, projelerini TKDK destekleriyle yatırıma dönüştürerek, Avrupa Birliği (AB) standartlarında yeni işletmeler kuruyor ve mevcut işletmelerini modernize ediyor.

“Kırsalda üretim, kırsalda işleme, kırsalda istihdam” anlayışıyla sürdürülen çalışmalarla 2022’de 3,7 milyar liraya mal olan 3 bin 454 yatırım için girişimcilere 6 milyar lira hibe ödendi.

Proje başvurularında kadın girişimcilere ve 18-40 yaş arası genç girişimcilere proje seçimi sıralamasında ek puan verilerek pozitif ayrımcılık sağlanıyor.    

Kadın girişimciden çini motifleriyle konaklama tesisi

Büşra Temizer.

Kütahya’da yaşayan 31 yaşında bir kadın girişimci.

Özel okulda öğretmenlik yaparken eşiyle hayal ettikleri konaklama tesisi kurma fikrini hayata geçirmeye karar verdi ve TKDK Kütahya İl Koordinatörlüğünün kapısını çaldı.

Yetkililerden bilgi aldıktan sonra, yayımlanan en yakın çağrı ilanı döneminde hazırladığı 2,6 milyon liralık proje başvuru dosyasını Koordinatörlüğe sundu.

Projesinin onaylanmasının ardından Yoncalı mevkisinde 1652 metrekare alana kurduğu 21 odalı otel için 1,4 milyon TL hibe aldı.

Kütahya’ya özgü çini motifleri ve seramiklerin hamam ve banyolarda özenle kullanıldığı otelde ilin termal tesis ihtiyacına da cevap veriliyor.

Hayvancılığın çıtasını Avrupa standartlarına yükseltti

Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Hacılar köyünde 20 yıldır hayvancılıkla uğraşan serbest veteriner hekim Emin Akkoca, tesisini TKDK hibe destekleriyle modernize ederek Avrupa Birliği standartlarına yükseltti. 

Akkoca, İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde eğitimini tamamlamasının ardından köyüne döndü ve kendi öz kaynaklarıyla büyükbaş hayvan çiftliği kurdu.

Çiftlikteki faaliyetleri eskimiş ve yeterli olmayan teknoloji sebebiyle bırakma noktasına gelen Akkoca, TKDK’nın tanıtım toplantıları vasıtasıyla hibe desteklerini öğrendi ve çiftliğini modernize etmeye karar verdi.

Akkoca, sunduğu 2 ayrı proje başvurusunun sonucunda ahır inşaatı, makine ekipmanlar, güvenlik sistemleri, güneş enerji sistemiyle ilgili toplam 2,3 milyon liralık yatırımı için 1,1 milyon TL destek aldı ve tesisini AB standartlarında modernize etti.

Yaptığı yatırımla işletmesi hayvan refahına sahip hale gelen ve bölgede örnek işletme olarak gösterilen Akkoca, elde ettiği sütü ulusal ölçekli bir süt işleme firmasına satıyor.

Ayrıca, Amasya ve Kayseri gibi diğer illerdeki kesimhanelerde erkek hayvanların kesimi yapılıyor.

Tesiste 3 vatandaş istihdam ediliyor.